Til Hovedsiden Om meg Bestill Kåseri, bok, artikkel Kontakt meg  
This site in English

Untitled Document
SAHARA PÅ TVERS

Etter jordomsyklingen falt jeg til ro et par år, men etter hvert begynte jeg å lete etter nye utfordringer på sykkel. Som en stor hvit flekk midt på verdenskartet utkrystalliserte Sahara seg som den ultimate utfordring. Midt på 90-tallet drømte jeg om å kjøre bil gjennom ørkenen, men dette torde jeg ikke, så hvorfor ikke prøve den på sykkel?
Med ekstremt tykke dekk, GPS og vannkanner som kunne ta 42 liter dro jeg av gårde fra Tunis desember 2001. Foran meg sto 4900 kilometer med ekstreme utfordringer. Jeg traverserte inn i Algerie sør for Atlasfjellene for å slippe unna borgerkrigen og for å følge Hoggar-ruten gjennom ørkenen.

Sørover mot Tamanrasset er det delvis god vei, selv om det er et ustabilt område med væpnede aksjoner mot bilkonvoier som gjorde at jeg ble forsinket noe, men like før nyttår nådde jeg Tamanrasset oog så veien opphøre foran meg. Med ikke noe definert vei før et godt stykke inn i Niger og kun to brønner å ta vann fra på veien, lastet jeg opp sykkelen med vann til bristepunktet og tenkte at jeg kunne klare meg to uker hvis jeg resirkulerte væsken ved å drikke min egen urin.


Etappen mot Arlit i Niger er de mest intense og ekstreme ukene i mitt liv. Ustanselig var jeg på grensen av min fysiske- og kanskje også psykiske tålegrense. Der ute i ørkenen ser du alt som i en drømmeboble rundt deg hvor luftspeilingen gjør at du ikke kan stole på noe av det du ser, og du møter mennesker som i beste fall er smuglere av våpen og narkotika, i værste fall terrorister. Da jeg endelig nådde Arlit var det en bunnløs fattigdom som møtte meg som kun kan sammenlignes med de store flykningeleirene jeg tidligere hadde sett sør i Etiopa hvor verdens tredje fattigste land skulle hjelpe dem som hadde det enda verre….

Med et lite margin på ½ liter vann, noen kjeks og en kraftig sandstorm som kom feiende noen timer etter jeg nådde veien i sør ved den store uraniumsgruven som er hjørnesteinsbedriften for Arlit. Ferden gikk videre gjennom Niger og inn i Nigeria. Jeg stoppet på broen som går over elven Niger ved Jebba, og jeg sto den gang og drømte om å være på elven under. Lite visste jeg at denne drømmen skulle gå i oppfyllelse nøyaktig fire år senere - en episk reise du kan lese mer om her. Knapt to måneder etter jeg forlot Middelhavet i nord, sto Atlanterhavet foran meg. Jeg var da på Bar Beach i Lagos, Nigeria. Seieren ved å være første som krysset Sahara – alene og uten noen form for ytre hjelp – var et faktum.
 
   
 
Det er ikke publisert noe om denne turen til dags dato da dette var 'min tur' som slettes ikke hadde noen kommersiell bakgrunn - eller som noen svarte på min forespørsel om sponsing; "beklager, men vi sponser ikke planlagte selvmord". Derimot har jeg et multimediakåseri fra turen. Dette kan tilpasses en tidsramme på 20 til 40 minutter.

 


Til Hovedsiden Om meg Bestill Kåseri, bok, artikkel Kontakt meg  
This site in English